Novinite.TV

Новините Днес

Полицай: Протестиращи хвърляха бомби, замеряха ни със стъклени бутилки и кутии с боя

❤️Сподели статията сега с едно натискане на бутона:
Share

По време на протеста бяха хвърлени две бомби, не казвам пиратки, не казвам бомбички. Това бяха две доста сериозни бомби, хвърлени на стъпалата на Народно събрание 2, където имаше журналисти, фоторепортери и протестиращи.

Това каза на извънреден брифинг зам.-директорът на СДВР Антон Златанов по повод ескалацията на напрежението на протеста в София късно вечерта във вторник.

Част от полицаите бяха без каски. Едно момче от протестиращите падна в множеството вследствие на хвърлената бомба. Двама полицаи клекнаха, за да му окажат първа помощ. През това време по случайност падна транспаранта, който други протестиращи бяха опънали. След това без никаква намеса на полицейски служители започна масово замеряне на първо с кутии и пликове с червена боя. Има множество ударени колеги. След това бяха хвърляни стъклени бутилки. Беше счупена вратата на Народното събрание и имаше опит за нахлуване вътре. Двама колеги в регулярна униформа, без каски, бяха нападнати и бити, заяви Златанов.

Вследствие на нашите действия възстановихме реда. Бяха хвърлени още много бомбички и бутилки. Когато се чупеха бутилките, течността вътре миришеше много силно на ацетон – запалителна течност. Имам въпрос – кой ходи на протест, подготвен с кутии боя, с бомбички и защо се хвърлят бутилки? Полицаите тук бяха без защитно облекло – всеки ден казваме, че сме толерантни и че искаме да осигурим правото на протест на хората. Но няма да допуснем нападение спрямо полицейски служители, което не е провокирано от нищо, няма да допуснем и нахлуване в сгради, подчерта Златанов.

Отново искам да благодаря на голямата част от хората, които протестираха – днес видяха какво се случва и се разграничиха рязко от провокаторите. Но все пак искам да кажа за широката общественост, че след 22 часа огромната част от хората, които искат да провокират, получават свободно поле за действие. Молбата ми е протестът да приключва в регламентираните от закона часове – 22 часа. След това провокаторите имат много голямо поле за действие, посочи полицейският шеф.

Към момента имаме един задържан от тези, които чупеха вратата на Народното събрание, и още петима задържани. Ще се гледат и записите от камерите, поясни Антон Златанов. Той уточни, че при сблъсъците са пострадали двама полицаи, като по-тежко пострадалият от тях е настанен в ИСУЛ. Пострадал е и един протестиращ.

Имаше малки групи фенове от няколко отбора, имаше и други провокатори. Тепърва продължаваме да гледаме записи, тъй като тук бяха извършени престъпления. Считам, че това, което се случи днес, е подготвено предварително и целите му са на доста по-друго ниво, заяви още зам.-директорът на СДВР.

Източник: burgasnews.com

❤️Сподели статията сега с едно натискане на бутона:
Share