Novinite.TV

Новините Днес

Поглед над Великото изкуство за сътворението на Адам

❤️Сподели статията сега с едно натискане на бутона:
Share

Сътворението на Адам е стенопис, рисуван в периода 1508 – 1512 г., на италианския художник Микеланджело, който е част от тавана на Сикстинската капела. Микеланджело пресъздава библейския разказ за сътворението от Книга Битие, в който Бог вдъхва живот на Адам, първия човек. 

Когато Микеланджело най–накрая завършва фреската на тавана на Сикстинската капела, която се счита за едно от най–известните произведения в историята на изкуството, кардиналите, отговарящи за творбите, остават с часове да гледат и да се възхищават на великолепната фреска. След това се срещнали с Майстора на шедьовъра, но изразили недоволство. Разбира се, не от цялата работа, а от един детайл. Микеланджело показва процеса на сътворение на човека през пръстите на Бог и Адам, които се докосват.

Кардиналите настоявали да няма докосване, а двата пръста да са отдалечени и даже повече: пръстът на Бог да е разтегнат максимално, но този на Адам, да е свит. Прост детайл, но с удивителна мисъл:

Бог е там, но решението да го достигне е на човека. Ако поискаш опъни пръста си, докосни го, но ако не искаш може да мине цял живот, без да го докоснеш. Последната фаланга на пръста на Адам….свитата, това представлява свободната воля!

❤️Сподели статията сега с едно натискане на бутона:
Share