Novinite.TV

Новините Днес

Въпреки временното увеличение на туристите , летния сезон е пред провал

❤️Сподели статията сега с едно натискане на бутона:
Share

Въпреки мерките за стимулиране на сектора и бумът на уикенд туризма, се очертава тотален провал на летния туристически сезон

След „Албена“ и от „Слънчев бряг“ обявиха, че голяма част от хотелите ще затворят до 10 септември, непосредствено след трите почивни дни. Като цяло чуждите туристи у нас са намалели с 80%. Чартърните полети до Варна се сринаха с 59 на сто, а до Бургас – със 78%. По данни на НСИ оборотът на заведенията по морето е паднал с близо 90 на сто.

„Спад на туристите от 75% има в Родопите. Работят предимно малките семейни хотели и къщите за гости. Големите хотели работят с чуждестранни туристи, които няма как да ни посетят. Там има спад от над 85%“, каза Пантелей Мемцов от РТА „Родопи“. От асоциацията смятат, че мерките за подкрепа на бранша са закъснели.

В момента има малко туристи от Германия, Полша и Украйна. Поради липсата на чартърни полети се разчита на летовници с автомобилен транспорт, каквито са предимно българите и румънците

Плажът е сравнително запълнен, защото има и собственици на апартаменти в западната зона, предимно българи, които са си в имотите. Хората, които познават „Слънчев бряг“, твърдят, че никога не са виждали комплекса толкова празен, уточни Иванова. Данните на туроператорите и на летищата показват, че стотици чартъри са отменени през това лято, а надеждата поне през август да има повече туристи е също забравена.

С началото на август рухна надеждата за поне един силен месец, след като Великобритания не включи България в списъка с безопасни (така да се каже) страни и пристигащите на Острова от нея подлежат на 14-дневна карантина. В Германия – друг голям източник на чужди туристи, се появиха публикации за неспазване на предпазни мерки в заведенията в български курорти. Картината на летището във Варна показва, че през юли общият брой полети (редовни и чартърни) е 1103 (за същия месец 2019 г. са 2715), което е спад от 59%.

Сходна е ситуацията и на летището в Бургас – общият брой полети е 1160 при 5229 през юли 2019 г., или спад със 78%. При пътниците намалението е с 86 на сто

„Цялата английска програма е сторнирана при всички туроператори. Имаше надежда от 7 август да има полети, но заради ръста в броя на заразените се стигна дотук“, казва Иван Грошев, управител на „МТС България“, една от фирмите, която води британски туристи .

На германския пазар колкото нови резервации за август и септември има, толкова са и отменените, разказва Грошев. „Няма нищо обнадеждаващо, спадът ще бъде някъде 70-80%“ . Към момента не може да потвърди с реални данни ентусиазмът на Министерството на туризма, че през септември и октомври има силен интерес от германци да почиват в СПА хотели, което ще платят техните здравни каси. И с което ще се „разшири“ летният сезон според силно екслоатираната от управляващите теза.

Туристическият бранш отчита един труден сезон, а август не може да компенсира загубите. Това заяви по БНТ Константин Занков от Института за анализи и оценки в туризма. По думите му, има над 80% спад на туристи от чужбина, но за сметка на това, се отрича бум на българските туристи по родното Черноморие. Той е категоричен, че загубите са огромни, тепърва ще се изчисляват. За момента обаче, фалити все още няма обявени. Същото мнение изрази и Емил Коларов, председател на Сдружение на заведенията в България. Положението е трагично, по данни на НСИ имаме близо 90% спад спрямо миналата година, заяви той.

„В България има спад на туристите от 75%. Общо взето това се наблюдава в Родопите. При нас работят предимно малките семейни хотели и къщите за гости. Проблеми има с големите хотели и те идват от факта, че липсва входящият трафик. Тези хотели работят с договори с чуждестранни туристи, които няма как да посетят България. Там има спад на туристите от над 85%, което огромен удар за тях“, каза Пантелей Мемцов, председател на Регионална туристическа асоциация „Родопи“. От асоциацията смятат, че държавните мерки за подкрепа на туристическия бранш са закъснели.

източник: burgasnews.com

❤️Сподели статията сега с едно натискане на бутона:
Share