Novinite.TV

Новините Днес

Диетата „Пеган“ , съвкупност между Палео и Веган

❤️Сподели статията сега с едно натискане на бутона:
Share

Режимът Пеган е създаден като щадящ вариант, комбинация от най-доброто от няколко диети.

Диетата хибрид е създадена от д-р Марк Химан, който дълго време се консултирал с доктори, специализирани във веган режима и други, със знания за палео диетата. На шега той нарекъл себе си “пеган”, защото постоянно менял мнението си за двата режима. От тази игра на думи му хрумнала идеята за новата диета, която да вземе най-добрите страни от две от най-известните стилове на хранене.

веганството е полезна за много хопа защото намалява значително нивата на хорестерол в кръвта, като елиминира всички храни от животински източници. За сметка на това, обаче, приетото количество протеин през деня значително спада и често хората с проблеми с ниското кръвно налягане се затрудняват да спазват диетата.

Междувременно палео диетата е ориентирана към високо съдържание на зеленчуци в менюто, в комбинация с месо, като забранява всякакви захари, млечни продукти и бобови култури.

За съжаление обаче редица изследвания показват, че продължителното спазване на този режим, може да доведе до проблеми със здравето.

Пеган диетата комбинира двете концепции, като взима само добрите страни на диетите и намаля недостатъците им.

Тя съветва да ядем 75% плодове и зеленчуци, като се стараем да консумираме по-малко храни с високо съдържание на захар и въглехидрати.

Останалите 25% от диетата ни може да се състои от месо, но само органично и от високо качество. Препоръчва се млечните продукти да са възможно най-малко, макар и да не са напълно забранени. Същото се отнася и за храните с високо съдържание на глутен.

Забранено е олиото и маслото от всякакъв източник, с изключение на кокосовото.

Преработените храни, богати на вредни мазнини също, трябва да се избягват, като разбира се, се има предвид чипсовете, бързите закуски и готовите десерти.

Едно лесно правило, което д-р Химан препоръчва, е храните, които ядем да са създадени само от по няколко продукта и с възможно най-малко преработка – колкото по-семпло, толкова по-добре.

❤️Сподели статията сега с едно натискане на бутона:
Share